Eric Leenderts
Print deze pagina

Ervaringen van deelnemers

Marc van Rooij deelnemer Incompany training (2009), president-dir. Shimano Europe Holding groep (als video klik hier)

Marc van Rooij - Shimano

"Het gaat toch om de klik"

Samen met een groepje managers van andere Europese vestigingen volgde Marc van Rooij in het voorjaar van 2009 een geheel op maat gemaakte, zesdaagse training Finance for non-financials. Zijn conclusie:”Als het met trainingen altijd zo gaat dan ben je echt een stuk verder.”

Marc van Rooij is een sales en marketingman in hart en nieren maar op financieel gebied is hij een autodidact. “Het lezen van winst- en verliesrekeningen gaat nog wel, maar toen ik overstapte van Shimano Benelux naar Shimano Europe merkte ik dat de materie anders werd. Dan gaat het ineens over effecten van wisselkoersen, geconsolideerde balansen en fiscale aspecten. Bovendien kreeg ik ook met overnames te maken. Op dat moment ontstond bij mij de behoefte aan meer financiële kennis. Niet om financieel specialist te worden maar om te begrijpen wat experts vertellen en op beslissende momenten knopen door te kunnen hakken.”

Keuze voor Eric Leenderts

Samen met medewerkers op vergelijkbare posities binnen Shimano Europe wilde Van Rooij zijn kennis en begrip over financiële zaken vergroten. “Je wilt met elkaar weten waar je het over hebt. Daarom besloten we als groep een training te gaan volgen. Door met elkaar te trainen hoopten we gezamenlijk op een hoger niveau te komen.” Na afloop van de training zou iedereen de opgedane kennis gaan delen met de eigen medewerkers in Engeland, Italië, Noorwegen etc.

De afdeling Human Resources van Shimano kreeg opdracht trainingsinstituten te selecteren en kwam met een voordracht van drie aanbieders. “Op basis van het intakegesprek met Eric Leenderts, de trainer van Finance for non-financials, kozen we voor hem. Het gaat toch om de klik als je met elkaar hebt. Op basis van onze briefing maakte hij een voorstel en kon de training beginnen.”

Afgewogen training

De leerstof werd ondersteund met voorbeelden uit de praktijk en voortdurend afgewisseld met opdrachten in kleine groepjes of alleen. Van Rooij: “Eric Leenderts gaf kenmerkende praktijkvoorbeelden. Hij liet ons bijvoorbeeld balansen lezen van bedrijven zoals TMG, waar de Telegraaf onderdeel van uitmaakt, en actuele posities van onze eigen Shimano bedrijven. Dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Door de continue mix van leervormen bleef je alert. Het mooie vond ik ook dat er altijd meerdere opdrachten waren zodat niemand op elkaar hoefde te wachten. Sommige managers lezen nou eenmaal iedere maand wel een balans en gaan dan veel sneller door de stof heen.”

Huiswerk

Naast de zes trainingsdagen kregen de managers van Shimano een portie huiswerk mee om de lesstof nog beter onder de knie te krijgen. Van Rooij: “Zelf was ik niet het beste voorbeeld. Omdat we met Shimano midden in het seizoen zaten kon ik maar 2 a 3 uur per trainingsdag aan zelfstudie besteden. Gezien de opdrachten had ik er met gemak 6 uur in kunnen steken. “ De trainingsdagen vonden plaats in een tijdsbestek van 6 weken en ook dat was volgens Van Rooij niet zo’n gelukkige keuze. “Er is dan te weinig tijd om de lesstof te verwerken. Eric Leenderts had ons daar nog voor gewaarschuwd. “

Trainer

Over de trainerskwaliteiten van Eric Leenderts is Van Rooij meer dan tevreden. “Een echte no-nonsense man. Hij kon goed aansluiten op het kennisniveau van onze groep, toonde oprecht belangstelling voor ons bedrijf en was gewoon echt. Aan het eind van een trainingsdag vroeg hij steeds wat we er van vonden. Dat is op zich natuurlijk mooi maar hij dééd er ook wat mee. En niet onbelangrijk: hij beheerste de materie tot in de puntjes.”

Opbrengst

Wat heeft de training Finance for non-financials Shimano nou concreet opgeleverd? Van Rooij: “We hebben meer inzicht in balansen gekregen en kijken beter naar de financiële onderbouwing van investeringen die we doen. Over het geheel genomen zijn we nu betere sparringpartners van de controllers en accountants binnen ons bedrijf. De doelstelling die we aan het begin van de training hadden is dus zeker waargemaakt.”